©Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση χώρων πρασίνου. ©Απολυμάνσεις. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ | Τηλ: 6972095356
My CMS

Καλλιέργεια μανιταριών Πλευρώτους στο σπίτι

7/1/2014

Προμηθευόμαστε από γεωπονικό κατάστημα μία συσκευασία προετοιμασμένου υποστρώματος, άχυρο σε σάκο. Ο σάκος αυτός έχει μπολιαστεί με μυκήλιο και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να είναι έτοιμος για καλλιέργεια στον χώρο του καταναλωτή.

Τοποθετούμε το σάκο σε δροσερό, σκιερό χώρο, προφυλαγμένο από τον αέρα και από απευθείας έκθεση στον ήλιο. Διατηρούμε πάντα υγρό, με συνεχή ψεκασμό, το σωρό του υποστρώματος και σύντομα από τις τρύπες του σάκου θα βγουν τα πρώτα μανιτάρια Pleurotus ostreatus  (δεν αφαιρούμε το πλαστικό περίβλημα).

Τα πλευρώτους χρειάζονται φως. Τα τοποθετούμε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο.

Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 10-18 βαθμούς.

Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται πότισμα μέχρι να δώσει την πρώτη σοδειά. Αφού πάρουμε την πρώτη σοδειά, βουτάμε το υπόστρωμα στη μπανιέρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και το αφήνουμε για δυο περίπου ώρες να πάρει αρκετό νερό. Μετά το αφήνουμε κάπου να στραγγίξει και δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί του μέχρι να πάρουμε την νέα σοδειά. Στη συνέχεια τοποθετούμε το σάκο πάνω σε μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (πανί, χώμα) και ποτίζουμε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι, ψεκάζοντας σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω 1-2 φορές την ημέρα μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν.

manitari3_335838426

Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 15 ημέρες. Μαζεύουμε τα μανιτάρια όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο, όταν οι άκρες τους γίνουν ίσιες ή ελαφρά σηκωμένες ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Τα μαζεύουμε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι, διότι από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβουμε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, δεν το πετάμε, αλλά ανακυκλώνουμε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

Το συνολικό βάρος των μανιταριών μπορεί να φτάσει το 1/3 του βάρους του σάκου.

Τα κομμένα μανιτάρια διατηρούνται στο ψυγείο για 10 περίπου ημέρες.

Powered by TROTTYZONE.