©Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση χώρων πρασίνου. ©Απολυμάνσεις. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ | Τηλ: 6972095356
My CMS

Δώστε ένα τέλος στα φυτοφάρμακα

Η αύξηση των χρόνιων και θανατηφόρων ασθενειών σε ανθρώπους και σε ζώα της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα από αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι αποδεδειγμένη.

Και τί κάνουμε γι’αυτό; Με την πρώτη ευκαιρία ψεκάζουμε.

– Εμείς δεν θα αρρωστήσουμε!!!

– Σιγά, τί μπορούμε να πάθουμε;

Κι όμως, αυτό είναι το λάθος μας! Πότε το καταλαβαίνουμε; Στα ενδότερα κάποιου νοσοκομείου όπου και πληροφορούμαστε τα δυσάρεστα.

Γι’αυτό λοιπόν ας ξέρουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση τους, ακόμη και να την εξαλείψουμε, αφού η καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών των φυτών, εκτός από τη χρησιμοποίηση των ανάλογων φυτοφαρμάκων, μπορεί να γίνει και με τη χρήση ορισμένων βιολογικών μέσων.

Αυτά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1) Στα βιολογικά παρασκευάσματα, τα οποία μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας τα φυτά, τα ζώα, ορυκτά και διάφορα άλλα υλικά.

2) Στην εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά φυσικοί εχθροί των βλαβερών εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά.

Τα ωφέλιμα έντομα διαχωρίζονται σε αρπακτικά και σε παράσιτα. Τα αρπακτικά πιάνουν μικρότερα ή πιο αδύναμα έντομα για να τραφούν, ενώ αντίθετα τα παράσιτα, δεν κυνηγούν τα θύματά τους, αλλά φτιάχνουν φωλιές μέσα ή πάνω στο σώμα των βλαβερών εντόμων, γεγονός που οδηγεί τα τελευταία σε θάνατο. Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στα αρπακτικά και τα παράσιτα είναι ότι, τα πρώτα σκοτώνουν γρήγορα τα θύματά τους για να τραφούν, ενώ τα δεύτερα χρησιμοποιούν μόνο ένα άτομο-ξενιστή, το οποίο συνεχίζει να ζει για ένα χρονικό διάστημα μέχρι το παράσιτο να φτάσει στην ωριμότητά του. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, τα ωφέλιμα έντομα ελέγχουν και ελαττώνουν άκρως ικανοποιητικά το πληθυσμό των βλαβερών εντόμων.

Η βιολογική καταπολέμηση, όταν γίνεται με το σωστό τρόπο, έχει αποτελέσματα ανάλογα της χημικής καταπολέμησης, ενώ το βασικότερο και ουσιαστικότερο πλεονέκτημα αυτής, είναι το γεγονός ότι, δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον και είναι τελείως ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

 

 

Powered by TROTTYZONE.