©Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση χώρων πρασίνου. ©Απολυμάνσεις. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ | Τηλ: 6972095356
My CMS

Ηλιοαπολύμανση του εδάφους

13/1/2014

Η μέθοδος της ηλιοαπολύμανσης χρησιμοποιεί την ηλιακή θερμότητα για την αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών στρωμάτων του εδάφους. Αυτό επιτυγχάνεται τους θερμότερους μήνες του έτους, Ιούλιο-Αύγουστο, χρησιμοποιώντας ειδικό διαφανές πλαστικό με το οποίο καλύπτεται η επιφάνεια του εδάφους, αφού προηγουμένως ποτιστεί καλά. Με την ηλιοαπολύμανση επέρχονται χημικές και βιολογικές αλλαγές στο έδαφος. Η υγρή θερμότητα είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας που μειώνει δραστικά τον πληθυσμό πολλών παθογόνων μικροοργανισμών και νηματωδών στο έδαφος.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

Στάδιο 1: Προετοιμασία του εδάφους

Καλλιεργούμε το έδαφος με μια φρέζα ώστε να μην υπάρχουν βώλοι χώματος στην επιφάνεια. Αυτό είναι απαραίτητο για την καλύτερη εφαρμογή του πλαστικού ώστε το στρώμα του αέρα που εγκλωβίζεται  να είναι όσο γίνεται λεπτότερο. Τα σκουρόχρωμα χώματα απορροφούν καλύτερα την ακτινοβολία.

Στάδιο 2: Πότισμα

Το έδαφος μετά την κατεργασία πρέπει να ποτιστεί καλά μέχρι το στάδιο του κορεσμού.

Στάδιο 3: Εφαρμογή του πλαστικού

Το πλαστικό πρέπει να είναι διαφανές και λεπτό, πάχους 0,05-0,07 χιλιοστών για να διοχετεύεται καλύτερα η ηλιακή ακτινοβολία. Εφαρμόζεται στην επιφάνεια του εδάφους την επόμενη ημέρα από το πότισμα. Όσο καλύτερα εφαρμόσει το πλαστικό στην επιφάνεια του εδάφους, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη στερέωση των άκρων του πλαστικού ώστε να μην φύγει από τη θέση του. Η στερέωση γίνεται μέσα σε χαντάκι που θα ανοιχτεί περιμετρικά της έκτασης και στο οποίο χαντάκι θα μπουν τα άκρα του πλαστικού, τα οποία στη συνέχεια θα καλυφθούν με χώμα. Κατά τη διάρκεια της ηλιοαπολύμανσης το πλαστικό δεν πρέπει να σχίζεται ούτε να πέφτουν στην επιφάνειά του χώματα ή οτιδήποτε άλλο. Η διάρκεια της κάλυψης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (6-8 εβδομάδες) και να εφαρμόζεται τους θερμότερους μήνες του έτους (Ιούλιο-Αύγουστο).

Powered by TROTTYZONE.