©Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση χώρων πρασίνου. ©Απολυμάνσεις. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ | Τηλ: 6972095356
My CMS

Ξεπίκρισμα ελιών

26/1/2014

αρχείο λήψης (1)

Οι ελιές όλων των ποικιλιών περιέχουν σε υψηλό ποσοστό μια πικρή ουσία ονόματι ελευρωπαΐνη, η οποία συναντάται και σε όλους τους ιστούς του δένδρου. Είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, όμως για να γίνει αποδεκτά βρώσιμος ο καρπός, πρέπει να την απομακρύνουμε. Η ελευρωπαΐνη είναι υδατοδιαλυτή ουσία, γι’αυτό και κατά την παραγωγή λαδιού φεύγει με τα λιοζούμια ή κατσίγαρος.

Το ξεπίκρισμα λοιπόν των ελιών, δηλαδή η απομάκρυνση της ελευρωπαΐνης γίνεται με δύο τρόπους:

1ος τρόπος: Χαράζουμε τις ελιές (καλύτερα όχι μέχρι το κουκούτσι). Τις βυθίζουμε σε καθαρό νερό για μια περίοδο 15 ημερών (ο χρόνος είναι δυνατόν να αυξομειώνεται ανάλογα με την ποικιλία), αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα.

2ος τρόπος: Βύθισμα των ελιών για μερικές ώρες σε διάλυμα NaOH (καυστικό νάτριο, σόδα – όχι οικιακή).

Μετά το ξεπίκρισμα, όποιος τρόπος και αν χρησιμοποιήθηκε, οι ελιές μπαίνουν σε άλμη με ποσοστό αλατιού 8-10% και καλύπτονται από αυτή. Αφήνουμε τις ελιές μέσα στην άλμη για 1 περίπου μήνα, προσέχοντας το δοχείο που τις έχουμε μέσα να είναι κλειστό ώστε να μην εισχωρεί αέρας. Ακολούθως τις ξεπλένουμε και τις τοποθετούμε σε διάλυμα που αποτελείται από 1/3 ξύδι και 2/3 ελαιόλαδο. Μέσα στο διάλυμα μπορούμε να προσθέσουμε και αρωματικά όπως ρίγανη ή σκόρδο κ.α. Οι ελιές είναι έτοιμες πλέον για κατανάλωση.

Powered by TROTTYZONE.