©Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση χώρων πρασίνου. ©Απολυμάνσεις. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ | Τηλ: 6972095356
My CMS

Χιόνι και προστασία

Η επέλαση του χιονιά δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες. Κάθε φυτό χαρακτηρίζεται από την ¨κρίσιμη θερμοκρασία¨ κάτω της οποίας επέρχεται μερική ή ολική ξήρανσή του. Για το λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα αντιπαγωτικά μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών.

Προτού όμως αναφερθούμε στις καλλιέργειες, να πούμε ότι στα φυτά που βρίσκονται εντός κάποιου χώρου πρασίνου ή σε κάποιο μπαλκόνι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και κινδυνεύουν να πληγούν ανεπανόρθωτα, μπορούμε να προσφέρουμε κάποια προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες καλύπτοντάς τα με αντιπαγετικό φλις (ύφασμα).

Συγκεκριμένα για τους οπωρώνες, το πιό αποτελεσματικό σύστημα παγετοπροστασίας είναι η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας εγκατάστασης του, όπου η διέλευση των ψυχρών μάζων του αέρα είναι ελεύθερη, δεν χαρακτηρίζεται από εστίες παγετού και μας επιτρέπουν να φυτέψουμε τις ευαίσθητες καλλιέργειες στις θερμότερες πλαγιές.

Αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε πρακτικό διότι υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες για την παραγωγή όπως είναι η γονιμότητα του εδάφους και η διαθεσιμότητα του νερού. Από τα παγετοπροστατευτικά συστήματα που υπάρχουν, τα κυριότερα είναι:

– Θερμάστρες πετρελαίου

– Ανεμομίκτες

– Τεχνητή βροχή

– Ανεμοφράκτες

 

t70Θερμάστρες πετρελαίου: Για πολλά χρόνια, αποτελούσε το κύριο σύστημα παγετοπροστασίας των οπωρώνων. Σήμερα όμως θεωρείται σαν πιό αποτελεσματικό σύστημα παγετοπροστασίας ο συνδυασμός θερμαστρών και ανεμομικτών. Η αλλαγή των συστημάτων παγετοπροστασίας είναι βασικά οικονομικό πρόβλημα. Πιο οικονομικά θεωρούνται σήμερα τα συστήματα ανεμομίκτων και της τεχνητής βροχής. Ο αριθμός θερμαστρών μέσα στον οπωρώνα εξαρτάται από τις εστίες παγετού που έχει ο οπωρώνας. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος στις πλευρές του οπωρώνα που εισέρχονται τα ψυχρά ρεύματα και μέσα στις εστίες παγετού. Ακόμα ο αριθμός των θερμαστρών εξαρτάται από την ενεργειακή ικανότητα των θερμαστρών. Καθώς μετακινούμαστε από τοποθεσίες ελεύθερες παγετού μέσα στις εστίες παγετού, ο αριθμός θερμαστρών που χρειάζεται θα ποικίλλει από καμία μέχρι και 25 ανά στρέμμα. Πρακτικά μεγάλος αριθμός θερμαστρών με μικρή φλόγα παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τον μικρό αριθμό με μεγάλη φλόγα.

 

ANEMOS3-article2ΑνεμομίκτεςΟι ανεμομίκτες είναι από τα σπουδαιότερα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των παγετών. Εγκαθίστανται στους οπωρώνες και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από την κόμη των δένδρων (περίπου στα 11 μέτρα) διότι εκεί βρίσκεται ένα στρώμα θερμού αέρα, που εκμεταλλευόμαστε κατά τη λειτουργία του ανεμομίκτη. Ο ανεμομίκτης στέλνει τον θερμό αέρα που βρίσκεται πολύ πάνω από την κόμη των δένδρων προς το έδαφος όπου βρίσκεται ο ψυχρός αέρας (ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από το θερμό) και τους αναμιγνύει, με αποτέλεσμα την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του αέρα που βρίσκεται κοντά στο έδαφος και γύρω από την κόμη των δένδρων. Ο υψηλά ευρισκόμενος αέρας θερμαίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας, μόλις βραδιάσει ο αέρας πάνω από την επιφάνεια του εδάφους που θερμάνθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας ψύχεται καθώς η θερμότητα ανταλλάσσεται μ’ αυτήν του εδάφους. Καθώς η ανταλλαγή θερμότητας συνεχίζεται το στρώμα του ψυχρού αέρα κοντά στο έδαφος αυξάνει σε ύψος αλλά ο πυκνότερος και ψυχρότερος αέρας βρίσκεται κοντά στο έδαφος. 

Οι ανεμομίκτες δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα αν τεθούν σε λειτουργία έγκαιρα και όταν επικρατεί νηνεμία. Είναι σημαντικό να μην λειτουργεί ο ανεμομίκτης όταν επικρατεί δυνατός αέρας στην περιοχή διότι μπορεί να προκληθούν περαιτέρω ζημίες όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά ακόμα και στο ίδιο το μηχάνημα.

Οι ανεμομίκτες μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία του οπωρώνα κατά 2 έως 4 ºC. Είναι περισσότερο αποτελεσματικοί όταν συνδυάζονται με θέρμανση του οπωρώνα. Ο ανεμομίκτης πρέπει να τίθεται αυτόματα σε λειτουργία με τους αυτόματους μηχανισμούς που διαθέτει όταν η θερμοκρασία του οπωρώνα έχει φθάσει στους +1 ºC και να λειτουργεί συνεχώς όσο χρόνο επικρατεί παγετός και να σταματάει αυτόματα όταν η θερμοκρασία περάσει τους +1,1 ºC. Οι ανεμομίκτες λειτουργούν με ρεύμα ή με μηχανή ντίζελ. Μπορούν να καλύψουν 10-20 στρέμματα ανάλογα με την ισχύς τους. Έτσι μπορούμε να συνδυάσουμε περισσότερα από 2 μηχανήματα στον οπωρώνα, ανάλογα την έκταση και το σχήμα του. Επιπρόσθετα, πριν την τοποθέτηση του ανεμομίκτη σε έναν οπωρώνα πρέπει να εξεταστούν τα ρεύματα αέρα που συνήθως επικρατούν στην περιοχή για να τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο 

 

Τεχνητή βροχή: Η μέθοδος του καταιονισμού, δηλαδή της εφαρμογής νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ), είναι πολύ αποτελεσματική για την προστασία των δένδρων από τον παγετό και χρησιμοποιείται και για την προστασία των εσπεριδοειδών. Το νερό παγώνει στο μηδέν. Όταν διαβρέχουμε τα δέντρα πάνω από την κόμη τους, το νερό αποβάλλει τη θερμότητά του και δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας γύρω από το δέντρα, τα οποία παγώνουν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, μπορεί να βλέπει κανείς μια πορτοκαλιά καλυμμένη από πάγο και να θεωρεί ότι έχει “καεί”, αλλά εκείνη να είναι μία χαρά και τα πορτοκάλια της να έχουν γλιτώσει από τα χειρότερα.

παγετός

 Ως βασικό μειονέκτημα αυτής της μεθόδου αναφέρεται ο σχηματισμός πάγου (σταλακτίτες-σταλαγμίτες) στο σημείο που πέφτει το νερό πάνω στην κόμη, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στα δένδρα από το βάρος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να παρατηρηθεί θραύση χαμηλών κλαδιών (ποδιών) αλλά ακόμα και βραχιόνων. Σε οπωρώνες που χρησιμοποιείται η παραπάνω μέθοδος, καλό είναι κατά το κλάδεμα των δένδρων να αφαιρούνται οι ποδιές που βρίσκονται κοντά στο έδαφος.

 

windbreaks-1Ανεμοφράκτες: Η παρουσία ανεμοφρακτών δηλαδή υψηλών δένδρων, όπως κυπαρίσσια, προστατεύουν τον οπωρώνα από παγερούς ανέμους (δυνατούς βοριάδες). Όμως, σε περιοχές όπου υποφέρουν από παγετούς ακτινοβολίας, η παρουσία ανεμοφρακτών δίνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι εμποδίζει την κίνηση του αέρα και σχηματίζει έναν θύλακα παγετού. Σε γενικές γραμμές, η προστασία που παρέχουν οι ανεμοφράκτες εξαρτάται από το ύψος τους, δηλαδή προσφέρουν προστασία στον οπωρώνα ίση με 7-10 φορές το ύψος τους. Για παράδειγμα, ένα ανεμοφράκτης με δένδρα ύψους 10 μέτρων παρέχει προστασία ακτίνας 70-100 μέτρα στα δένδρα του οπωρώνα, αρχής γενομένης από το σημείο που βρίσκονται τα δένδρα του φράκτη.

 

 

Powered by TROTTYZONE.