©Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση χώρων πρασίνου. ©Απολυμάνσεις. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ | Τηλ: 6972095356
My CMS

Δημιουργία κομποστοποιητή

21/1/2014

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Μπορούμε λοιπόν να παράγουμε το δικό μας οργανικό λίπασμα – κομπόστ για τον λαχανόκηπό μας εκμεταλλευόμενοι τα οργανικά υπολείμματα των τροφών και του κήπου μας. Η διαδικασία της κομποστοποίησης με τη μέθοδο αυτή διαρκεί περίπου ένα χρόνο και η κατασκευή είναι απλή και εύκολη. Χρειαζόμαστε 6 παλέτες ίδιου μεγέθους, 2 μεντεσέδες μεγάλους, 8 βίδες, πινέζες, σύρμα, σπάγκο, γεωύφασμα και από εργαλεία ψαλίδι, σφυρί, ηλεκτρικό κατσαβίδι.

Βήμα 1ο: Κόβουμε το γεωύφασμα σε 6 κομμάτια στο μέγεθος της παλέτας.

Βήμα 2ο: Τα στερεώνουμε πάνω στις παλέτες με πινέζες με τη βοήθεια του σφυριού. Αντί για πινέζες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρφωτικό χειρός αν υπάρχει διαθέσιμο.

Βήμα 3ο: Βάζουμε μία παλέτα για βάση και πάνω της περιμετρικά, στερεώνουμε 3 παλέτες τις οποίες δένουμε μεταξύ τους με σύρμα.

Βήμα 4ο: Χρησιμοποιούμε την 6η παλέτα ως καπάκι της κατασκευής στερεώνοντάς τη στη μία πλευρά της με τους μεντεσέδες και τις βίδες. Το καπάκι είναι έτοιμο να ανοιγοκλείνει. Για να μην σπάσει το καπάκι σε κάποιο άνοιγμά του, δένουμε με σπάγκο την απέναντι από τους μεντεσέδες πλευρά  έτσι ώστε να επιτρέπει το άνοιγμα του καπακιού μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Ο κομποστοποιητής είναι έτοιμος.

Τα υλικά που βάζουμε στον κομποστοποιητή είναι:

  • Άχυρα (απαραίτητα γιατί βοηθούν στον αερισμό του σωρού)
  • Πριονίδια
  • Χόρτα
  • Φύλλα
  • Κομμένο γκαζόν
  • Κλαδάκια
  • Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
  • Τσόφλια αυγών
  • Καφέ
  • Τσάι
  • Έτοιμη κοπριά (παίζει το ρόλο του ενεργοποιητή)

Προσοχή: ΔΕΝ βάζουμε υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.

 

Powered by TROTTYZONE.