Στα βιολογικά παρασκευάσματα, χρησιμοποιούμε πάντα αποσταγμένο (απιονισμένο) ή βρόχινο νερό, διότι το νερό βρύσης λόγω του χλωρίου που περιέχει, εξουδετερώνει τις ωφέλιμες ουσίες των ενεργών συστατικών. Απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι ο οποιοσδήποτε ψεκασμός διενεργείται αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί για αποφυγή εγκαυμάτων του φυτού.

Ακρίδες: Σε 1 λίτρο νερό διαλύουμε 40-50 γραμμάρια μελάσα και 10 γραμμάρια πράσινο σαπούνι και έπειτα ψεκάζουμε. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται μόνο εκεί που υπάρχουν ακρίδες, ώστε το ψεκαστικό υγρό να πέφτει επάνω τους.

Αφίδες: Ψεκασμός με το ακόλουθο βιολογικό εντομοκτόνο: Ξύνουμε 20 γραμμάρια πράσινου σαπουνιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε το ξύσμα μέσα σε 1 λίτρο βραστό νερό. Αναδεύουμε ελαφρώς και μετά περιμένουμε η θερμοκρασία του νερού να πλησιάσει αυτή του περιβάλλοντος. Προσθέτουμε 5% οινόπνευμα καθαρό και ραντίζουμε. Επαναλαμβάνουμε αν χρειαστεί.

Αλευρώδεις: Εγκατάσταση κίτρινων παγίδων οι οποίες καλύπτονται στην επιφάνειά τους από κόλλα, με αποτέλεσμα οι αλευρώδεις που έλκονται από το κίτρινο χρώμα, να κολλάνε πάνω τους.

Θρίπες: Εγκατάσταση μπλε παγίδων οι οποίες καλύπτονται στην επιφάνειά τους από κόλλα, με αποτέλεσμα οι θρίπες που έλκονται από το μπλε χρώμα, να κολλάνε πάνω τους.

Κάμπιες: Eφαρμογή βιολογικού εντομοκτόνου βασισμένο στο βακτήριο Bacillus thuringiensis var. Kurstaki, του οποίου τα κρυσταλλώδη εκκρίματα είναι θανατηφόρα για τις κάμπιες.

Κοκκοειδή ή ψώρες: Ψεκασμός με βιολογικό εντομοκτόνο νικοτίνης, το οποίο, για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων εντόμων, φτιάχνεται με τον εξής τρόπο: Συγκεντρώνουμε τρεις χούφτες καπνού και τον θρυμματίζουμε. Τον θρυμματισμένο καπνό, τον ρίχνουμε μέσα σε ένα δοχείο και ακολούθως ρίχνουμε 2 λίτρα βραστό νερό. Το δοχείο σκεπάζεται για 24 ώρες, ανακατεύοντας όμως το περιεχόμενό του 3-4 φορές κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου. Όταν περάσουν οι 24 ώρες, σουρώνουμε το περιεχόμενο με ένα πανί και προσθέτουμε νερό, έως ότου το διάλυμα φτάσει τα 5 λίτρα. Ακολούθως, προσθέτουμε 2% καθαρό οινόπνευμα και 1% σαπούνι πράσινο σε τρίμματα.

Σαλιγκάρια: Παίρνουμε κουβαδάκια στα οποία έχουμε βάλει μπύρα έως το 1/3 της χωρητικότητάς τους και τα παραχώνουμε μέσα στο έδαφος. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τη μυρωδιά της μπύρας και προσπαθώντας να πιουν, πέφτουν μέσα. Την επόμενη μέρα τα περισυλλέγουμε και τα απομακρύνουμε.

Τετράνυχος: 1ος τρόπος: Σκόνισμα με θειάφι της κάτω επιφάνειας των φύλλων είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα για να αποφευχθεί καψάλισμα των φύλλων. Θερμοκρασία περιβάλλοντος οπωσδήποτε κάτω των 32οC. 2ος τρόπος: Ρίχνουμε 4 σκελίδες σκόρδο (περίπου 10γρ.) σε 1 λίτρο νερό. Αφού περάσουν 6 ώρες σουρώνουμε και ψεκάζουμε.
Μύκητες εδάφους: Διαλύουμε 1 κουταλιά σούπας γαλαζόπετρα σε 5 λίτρα νερό και ριζοποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε κάθε 1 εβδομάδα για τρεις φορές.

Περονόσπορος: 1 κουταλιά σούπας ξύδι σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάζουμε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως. Επαναλαμβάνουμε ανά 7 ημέρες μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.

Ωΐδιο: 1ος τρόπος: Αναμιγνύουμε γάλα και νερό σε αναλογία 1:9 αντίστοιχα και ψεκάζουμε. Επαναλαμβάνουμε για 3-4 φορές ανά 5 ημέρες. 2ος τρόπος: Σκόνισμα με θειάφι είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα για να αποφευχθεί το καψάλισμα των φύλλων. Θερμοκρασία περιβάλλοντος οπωσδήποτε κάτω των 32οC.